keskiviikko 4. helmikuuta 2015

Kani-ihminen?

Kani on tylsä. Ei ne osaa mitään, kököttää vain häkissä. Kanit on turhia. Kai sä teet niistä ruokaa? Ihan hullu kun välittää jostain kaneista! Mitä ideaa niissä eläimissä on?

Hyvin usein kuulee jotain edellä mainitun kaltaista. Valitettavasti. Minä olen monet kerrat saanut kuulla kunniani omistaessani kaneja. Jopa niiltä jotka eivät niistä mitään tiedä. 

Kani ei ole häkissä kököttävä pullakasa, jos siitä ei sellaista tee. Kanit eivät missään nimessä ole turhia, kaneista saa kelpo lemmikin jos vain jaksaa nähdä vaivaa. Jotkut kanit ovat syntyestään saakka halipupuja, toiset taas eivät tykkää sylittelystä.

Kani on varmasti yksi väärin ymmärretyimmistä eläimistä, ne eivät pysty ilmaisemaan itseään kuten esimerkiksi koirat. Kaneja ymmärtäessä on siis osattava kanien elekieltä.

Kanit ovat muuttaneet maailmani ja ilman kaneja olisin aivan eri ihminen. Liikkuisin varmasti ihan erilaisissa piireissä ja käyttäsin vapaa-aikani johonkin ihan muuhun. Mutta vaikka kani-ihmisenä elämä ei aina ole ehkä helpointa, en ikinä vaihtaisi pois tätä elämää kanien kanssa. Kanit on ne mitä mä tarvitsen, ne mistä mä tulen iloiseksi. Ne on aina osa mun perhettä.

En ole koskaan tuntenut kuuluvani porukkaan. Olen välittänyt eläinteni hyvinvoinnista, samalla kun toiset pilaavat oman terveytensä. Mulla on ollut ja on edelleen jotain, joka ei pärjää ilman mua. En ole koskaan ollut samanlainen kuin muut, olen aina miettinyt mikä on paras tapa toimia myös kanien kannalta. Mä pyrin aina ajattelemaan niiden parasta ja usein valitsenkin mielummin kanit kuin kaverit. Kanit eivät pärjää viikonloppua ilman hoitoa, eivät edes yhtä päivää. Eikä siitä päivästäkään voi joustaa. Toisaalta, kanit estävät tekemästä joitakin asioita kuin myös tuovat turvaa, jonka avulla jättäytyä kotiin. Kanit eivät valita turhasta, eivätkä ne syyllistä kaikesta. Ne osoittavat että olet hyvä juuri sellaisena omistajana.

Kani-ihmiset on tunnetusti aikamoisia vääntäjiä, joka asiasta keksitään jotain huonoa. Ja tämä on kyllä aivan totta. Monesti riitoja syntyy ihan turhasta, olemmeko me kaikki sitten liian samanlaisia? Kani-ihmisillä on usein tarve päteä moniin asioihin ja väittää, että juuri se oma väite on ainoa oikea. Tätä samaa esiintyy tosin ihmisten kuin ihmisten keskuudessa. Erilaiset luonteet aiheuttavat erilaisia mielipiteitä ja toimintatapoja.

Suurin osa ajastani kesäisin tai jopa kouluviikkojen viikonloppuisin kuluu kanien kanssa kisoja kiertämässä. Se on minusta ihan hyvä juttu, ei minua haittaa että kulutan aikani sellaiseen. Kanikisat on mulle harrastus siinä missä toisille esimerkiksi tanssiminen. Päinvastoin usein kisoihin on mukava lähteä ja niitä odottaa innolla. Varsinkin jos tietää kisoissa olevan huippu seuraa.


Voin tunnustaa myös olevani riippuvainen kaneistani, enkä haluaisi jättää niitä päiväksikään ilman hoitoani. Tietyt rutiinit vaan jää niin vahvasti sekä mun, että kanien päihin. Isoveljeni sanoi kerran "Noi kanit on kuin avioliitto." Tämä rajoittaa paljon kaukana asuvien tuttujen näkemistä, mutta itse minä ne valintani teen. Joko sitä lähtee parin kanin kanssa reissuun tai toteaa, että lähteminen ei onnistu. Turha siitä on tehdä sen suurempaa ongelmaa. Hoidan kanini kolmesti päivässä, useasti siis. Kaiken koulun ohella se ymmärrettävästi vie suuren osan vapaa-ajastani.

Monet myös sanovat ettei minulla ole muuta elmää kuin kanit. Sekin on totta. Voin allekirjoittaa lauseen itsekkin. Toki vietän vapaa-aikaani kani-ihmisten kanssa, löytyy edes jotain yhteistä mistä puhua ja muutenkin rennompi olo. Tässäkin väitteessä on kääntöpuoli. Kuinka moni edes kysyy minua mukaan vapaa-ajan viettoon kavereiden kesken. Eipä juuri kukaan. Tyydyn siis ilomielen melko omassa rauhassa viihtyvänä ihmisenä jäämään ulkopuolelle tästä kaikesta. Valitnta tai ei, tähän on totuttu.
Itse olen monesti saanut huonoja läppiä tai haukkuja vastaan sen takia että olen juuri kani-ihminen ja omistan kaneja. Millä tapaa eroan vaikka useista koira-ihmisistä? Mikä on niin suuri ero että kani-ihmisiä on tarve haukkua enemmän.(Tosin koirapiireissäkin on tietämykseni mukaan melkoista selkään puukotusta.) En tajua ihmisiä, jotka pitävät kaneja huonoina lemmikkeinä. Ei pitäisi väittää mitään, ennen kuin asian on itse kokenut.

Tuntuu myös että sana "kani" on jokin hirmulisko. Sen kuultuaan ihmisten käytös muuttuu ja ne alkavat vältellä kaikkea sanaan liittyvää. Ketään ei myöskään koskaan jaksa kiinnostaa mikään kaniaiheinen. Olenkin nähnyt parhaaksi etten puhu kaneistani juuri missään. Jos ihmisiä kiinnostaa kuulla kaneistani, voivat he itse kysyä. Toisaalta en ymmärrä miksi toiset asiat nousevat arvoltaan korkeammalle kuin toiset. Porukassa saatetaan puhua esimerkiksi vain autoista, mutta kukaan ei ole valmis kuuntelemaa sitä ensimmäistäkään sanaa kaneistasi. Tämäkin riippuu tosin siitä seisotko siinä porukassa vai menetkö etäämmälle. Noh. Ihan hyvä tämä näinkin on. Jos asiaa kanien suhteen on, löytyy kavereita eri yhteyksien päästä kuuntelemasta.

Te ihmiset jotka vitsailette kani-ihmisten kustannuksella, miettikääpä uudestaan. Haluaisitteko että teille heitetään huonoa läppää vaikka sen takia että harrastatte tanssia?

Jokainen pienikin vitsi voi sattua, eikä ne suuressa määrin ole enää yhtään hauskoja. Alla muutamia mitä olen itse kuullut, vaikka ne olisi pelkkää huumoria, ne ei silti missään määrin ole hauskoja. Ei ainakaan kun asia koskee sinulle hyvin tärkeää aihetta.

"Siellä se päivät pitkät nuolee kenkien pohjista kaninpaskaa! Varmaan vielä nauttiikin siitä."
"Eiks sulla oo muuta elämää kun ne kanit?"
"Ei ne kanit kuole jos jätät ne illaksi yksin" - Tämä oli siis silloin kun Toukalla oli suolitukos.
"Taasko sä juttelet jonkun kani-ihmisen kanssa..?"
"Me metsästetään rusakko ja se hyppii paljon paremmin kun sun paska Dougie!"
"Se Dougie on ihan paska hyppimään."
"Taasko sä olit jossain kanikisoissa?" - Ilkeällä ja asiaan kyllästyneellä äänellä.

Joten hei, kaikki te ihmiset, jotka omaatte edes hieman aivoja. Miettikää ensi kerralla onko se lause pakko päästää sieltä pienestä suusta. Pystyykö se lause tai sana olla sisällä, tuottamatta kellekkään pahaa mieltä. Miltä se tuntuisi, kun olisit itse toisen asemassa.

Tähän loppuun voin vielä todeta että kyllä, suurin osa kuulemistani "haukuista" on tullut koulussa. Koulu on armoton paikka, mutta toivoisin tälläisen loppuvan. Jos joku tätä lukeva ihminen tajuaa, että hups ne sanat saattoivatkin siitä ihmisestä tuntua pahalle toivon että hän tajuaa ensi kerralla korjata asian. Pitää ne ilkeä sävyiset sanat sisällään.

Oikeastaan niin kauan huonoja vitsejä kuulleena, en jaksa enää välittää niistä. Olen tälläinen ja tälläiseksi minut on tarkoitettu. Jokainen negatiivinen palaute vain kannustaa hoitamaan kaneja ahkerammin ja paremmin. Haluaa näyttää että kyllä sitä pienellä työllä saa jotain aikaiseksi. Älkääkö te ajattelemattomat ihmiset pelätkö, en ole ikinä luopumassa kaneistani, varsinkaan teidän takia.

Lisäyksenä vielä aiempaan. En kertakaikkiaan jaksa tajuta mitä hauskaa on tulla kommentoimaan kaverinani blogiin jotain erittäin hauskoja kuten "Mistä oot saanu Anssin kuvan banneriin?" vitsejä. Kaverini, kasvakaa. Tiedän että te olette kaiken sen takana, ei enää mene ymmärrykseen. Tämä blogi merkitsee minulle oikeasti paljon, sen tajusin kun eräs oli kommentoinut kymmeniä "hauskoja" kommentteja ja niitä sai sitten tovin poistella. En minä ihan huvikseni tätä kirjoita, tästä mä pidän ja tää on kivaa. Jossain on mentävä raja ja kaikkien olisi tajuttava se.

Tämä postaus oli pelkkä pintaraapaisu, enkä saanut enempää asioita päästäni. Tai oikeastaan en saanut niistä muodostumaan sanoja, lauseita. Toivottavasti jotain jäi silti mieleen ja tajusitte pääpointtini.

Kiitos ja kumarrus, minä olen nyt puhunut. Uskon myös että hyvin moni kani-ihminen voi joltain osaa samaistua tekstiini. Kertokaa toki omia kokemuksianne tai palautetta tästä tekstistä. :)

36 kommenttia:

 1. Hyvä teksti! :') Ja noi kuvat joissa oot pupujen kaa on niin söpöjää! :33

  VastaaPoista
 2. Haha joo.. Vähän liiankin usein kuulee "vitsejä" mun kaneista jne. Sen takia sanon nykyään aina että lähden "kisoihin", en "kani-kisoihin"

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ps ihana toi kuva susta ja omegasta :3

   Poista
  2. Mä en edes mainitse että lähden kisoihin, ketään ei kiinnosta. 8) tack! :')

   Poista
 3. Tosi hyvä postaus! :)

  Itse en koskaan puhu kaneista kavereilleni, koska (yhtä lukuunottamatta) ketään ei kiinnosta. En myöskään kerro blogistani, samasta syystä, ja koska siitä voisi seurata nälvimistä jne... Vähän harmi kyllä, että melkein kenenkään kanssa ei voi puhua kaneista, mutta sitä varten minulla on tuo blogi. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon! :)
   Jep, minulla useasti kaverit eksyneet tänne... Sen tietää siitä kun tulee asiattomia anokommentteja, jotka nekään ei mielestäni ole yhtään mukavia..

   Poista
 4. Ihanasti kirjotettu ja totta joka sana. Tosi söpöjä kuviaki! :'3

  VastaaPoista
 5. Todella asiallinen juttu :) ja niin totta!

  VastaaPoista
 6. Voih! Mahtipostaus, jaat kanssani niin saman ajatusmaailman c: Kaverit huomauttelee "olet taas kaninkarvojen peitossa" "mitä hyötyä niistä on" "mitä ideaa on blogata ELÄIMISTÄ" kanit (ja muut eläimet) on mun parhaita kavereita, ja niiden vuoksi teen mitä tahansa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, monilla ei äly kulje siinä vaiheessa kun toista haukutaan lemmikkien takia. Luulisi että kun ne lemmikit niin "turhia" on ettei niistä jaksaisi edes huomauttaa.

   Poista
 7. Tosi hyvä teksti johon voi kyllä samaistua aivan täysin! :)

  VastaaPoista
 8. Wou! Nyt Karkki osuit oikeeseen ja kirjotit tosi hyvästä aiheesta! :)) jes asiallista tekstiä!!

  VastaaPoista
 9. aivan totta joka sana :D hyvä postaus!!

  VastaaPoista
 10. Ihanasti kirjoitettu!♥

  VastaaPoista
 11. Hyvä postaus ja aivan totta :)

  VastaaPoista
 12. Oli pakko lukea! Tosi kiinnostava teksti ja muutenkin kiva. :)

  VastaaPoista
 13. Sama juttu! Tosin ei vain kanini takia, mutta "jään" pois esim. Perjantai iltojen nuokkarilta, mihin oikeasti kaikki mun kaverit menee, mutta en mä, mä oon kotona mun lemmikkien kanssa. Mieluummin mä oikeasti olen jäätymässä tallilla kun jossain nuokkarilla missä muutenkin vain jauhetaan paskaa ihmisistä..! Ihan sika hyvä kirjoitus, toivottavasti joku ees tajusi jotain!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon! :)
   Minä jään lähes poikkeuksetta edes mistään yhteisen tekemisen suunnittelusta pois, ihan lemmikkien ja muidenkin syiden takia. Eläimet voittaa ihmisseuran kuus-nolla.

   Poista
 14. Hyvin kirjoitettu! Pystyn samaistuu niin moneen asiaa, jopa näitä yleensä hevosihmisille suunnattuja kommentteja "ruualla leikkimisestä" alkanu satelee :D itse vaan yleensä hymyilen takasin, enkä välitä vaikka oikeesti saattais loukata. Keep going girl ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, tosin välillä on mahotonta hymyillä takas.
   Me tehään yhessä tästä vielä joskus loppu, eiks je! 8)

   Poista
 15. Osasit tosi hyvin kirjottaa tän tekstin, itsekkin kuulen välillä tommosia kommentteja "ei ne kanit kuole jos jätät ne sinne illaksi" -on ehkä yleisin, mutta muitakin kuulee!:/
  Ja sen vielä lisään että ihania kuvia on susta ja kaneista :3
  -Jenni
  Liveelaughdream.blogspot.fi

  VastaaPoista
 16. http://tahtilemmikit.blogspot.fi/2015/02/036-kuinka-tarkeita-lemmikkini-ovat.html
  Tämän postauksen innoittamana tehty teksti

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanaa kun joku saa tästä innostusta postaukseen! :)

   Poista
 17. Todella hyvä postaus! Kunpa voisin ripustaa tämän koulun seinälle :D Itsekin viihdyn kanini kanssa paljon! Se istuu pöydälläni, kun teen läksyjä, ja syö porkkanaa. Se kuuntelee aina, ja lohduttaa. Kerran eräs kaverini tuli katsomaan kaniani, ja sanoi: - Eikö se tee mitään muuta kuin istu? Toihan on ihan eri juttu kuin koira, kun eihän toi voi kiintyä ihmiseen!
  Jaa, kyllähän se hyppii innoissaan luokseni aamulla, ja huomaa, jos minulla on paha mieli, ja nuolee poskeani. Mielestäni se on ihan kanien lukutaidosta kiinni, että kiintytkö kani! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kanit osaavat kyllä lukea omistajiaan. Ja meille kanien omistajille kanit ovat hyvin tärkeitä, jopa se että näät kanin voi tehdä sinut iloiseksi. Muut eivät sitä tajua. :D
   Kiitos paljon mukavasta kommentista! :)

   Poista