Koiranimi: Alppitähden Liinu
kutsumanimet: Lilja, Lilli ja miljoona muuta nimeä
sukupuoli: narttu
syntynyt: 3.11.2011
rotu: berninpaimenkoira
kasvattaja: Liisa Syrjä

Lilja on perheeni ensimmäinen koira. Luonteeltaan Lilja on hyvin rauhallinen ja bernien tapaan rakastaa ihmisiltä saamaansa huomiota. Joitakin miehiä tai tupakanhajuisia Lilja saattaa väistää. Kotona Lilja seuraa joko muiden tekemisiä aivan vierestä tai nukkuu. Olkoot paikkana Helsingin keskusta tai oma koti, on rentoutuminen Liljalle helppoa.

Harrastuksina on ollut agility ja toko. Kotona treenaillaan kaikenlaisia temppuja ja myös erilaisia kuvioita sekä esineitä on opeteltu tunnistamaan. Agility jäi kotitreenaamiselle, koiraa ei kiinnosta niin paljoa että jatkuva treenaaminen olisi viisasta. Silloin tällöin kaveriporukalla vuokraillaan hallia ja Lilja on näillä kerroilla aivan innoissaan. Tokoa olisi kiva jatkaa ryhmässä ja säännölisesti, mikäli sopiva ryhmä löytyy. Minkään lajin suhteen meillä ei ole mitään tavoitteita. Mennään ihan fiilispohjalla.
Mätsäreissä on pyörähdetty vain muutamat kerrat, pari sijoitusta sieltä on tullut. Virallisia näyttelyitä on takana vain yhdet, joista tuloksena H.Rakastamme seikkailua. Liljan mielestä matkustaminen on ihan parasta ja kaikki uusi siistiä. Olemme käyneet telttailemassa Repovedellä ja samalla reissulla yövyimme kaverini luona. Lilja on kiertänyt Eurooppaa ja nähnyt lumihuippuiset Alpit. Kalajoen hiekkasärkät on tarkistettu, kuin myös Oulun nähtävyydet ja siellä asuvat Liljan sukulaiset. Helsingin rannat ja kujat on moneen kertaan tutkittu läpi, Suomenlinna on aina myös hyvä retkikohde. Reissaamaan tuo koira on ainakin päässyt ja tarkoitus olisi tehdä vielä hienompia retkiä tulevaisuudessa. Niitä innolla odotellessa.
Nuorempana Liljalla oireili lonkat, mutta iän myötä joko lonkamaljojen tai lihaksiston kehittymisen seurauksena lonkkien kanssa ei ole ollut ongelmaa. Nautaa tai riistaa Liljan maha ei kestä, mutta ne ovat olleet kiellettyjen listalla pennusta asti. Lilja on pysynyt elämänsä aikana melko terveenä, kunnes syksyllä 2016 Liljalta leikattiin vasemmasta kyljestä pahalaatuinen kasvain. Kyseisen kasvaimen ei kuitenkaan pitäisi uusia tai lähettää etäpesäkkeitä. Maaliskuussa 2017 Liljalta leikattiin toinen patti oikeasta kyljestä ja lähetettiin tutkittavaksi.
Lokakuu 2016
Maaliskuu 2017
Lilja on koirana mahtava. Se ei ehkä ole maailman ihanteellisin harrastuskaveri, eikä koonsa puolesta helpoin mukana vietävä. Mutta luonteeltaan se on täyskymppi. Liljan kanssa voi aina lähteä minne vain, se ei rähise muille koirille tai huitele menemään heti kun pääsee vapaaksi. Liljan kanssa saa ajoittain vääntää erimielisyyksistä ja siitä pitääkö käskyjä totella vai ei. Itsepäisyyttä tuolta ei puutu. Mikään ei kuitenkaan korvaa sitä iloa ja rakkautta mitkä koirasta paistavat. Liljan häntä heiluu aina. Mikään ei ole mahdotonta, kun osaa hieman soveltaa. Maailman rakkain ja uskollisin kaveri, tärkein otus.
Pönötyksiä vuosien varrelta
5v, 36kg
6v 9kk, 35kg